Sinterklaas, azaz a holland Mikulás

Hollandiában már November közepén elkezdődik a karácsonyi felkészülés, ugyanis Sinterklaas megérkezik. De ki is ő?

Ki az a Sinterklaas?

Sinterklaas a Holland Mikulás, vagyis Szent Miklós püspökön alapuló ünnepség Hollandiában. Sinterklaas tekintélyes öregember, hosszú, fehér szakállal és hajjal, vörös köpennyel, lovon ülve ábrázolják a segítőjével Fekete Péterrel.

Mikor ünneplik?

November közepén Spanyolországból érkezik meg gőzhajón Hollandiába. Ezt az eseményt a TV híradóban is közvetítik, hogy a gyerekek tudják követni, mi történik Sinterklaassal. Sinterklaas a születésnapját jön megünnepelni Hollandiába, ami december 6-án van de az ajándékokat december 5-én ossza ki. Ekkor a gyerekek az ablakba vagy a kandalló tetejére teszik kis cipőiket, reménykedve, hogy lesz benne valamilyen meglepetés. Másnap visszautaznak Spanyolországba.

Milyen szokások tartoznak hozzá?

A gyerekek verseket és dalokat énekelnek Sinterklaasnak és segítőjének, akik megviccelik a gyerekeket. A kis cipőkbe cukorka, csokoládé érme, és csokoládé betű szokott kerülni. A jó gyerekek sok szép ajándékot kapnak, a rosszakat pedig a Sinterklaas elviszi magával Spanyolországba.

Plusz információ

Sinterklaas inkább a gyerekekre koncentrál. Akkor kapják meg a gyerekek a sok és nagy ajándékokat. Együtt vacsorázik a család. Sinterklaas után kezdődik a karácsonyi felkészülés, ami többnyire képeslap írásból áll, ugyanis a hollandok nagyon szeretnek képeslapot küldeni és kapni! A karácsony inkább a felnőttekre fókuszál, egy kis jelképes ajándékkal és családdal ünneplik.

Röviden és tömören ennyit tudtam róla elmondani, azonmban régónként vannak eltérések a szokásokban, úgyhogy akik Hollandiában élnek tapasztalhattak mást.

Sinterklaas híradó: https://sinterklaasjournaal.ntr.nl/
Sinterklaas rádió: https://www.sinterklaasradio.nl/

iVikkencs linkek: https://msha.ke/ivikkencs

Hozzászólás