Hollandia Velencéje: Giethoorn

Kihagyhatatlan tavaszi, nyári program, ha valaki Hollandiában jár.
Ez a kis Holland falu hídjairól, vízi útjairól és pontjairól ismert. A „Holland Velencének” hívták. Giethoorn hosszúkás, és három szomszédságból áll. A farmokat és a házakat csatornák választják el egymástól.

Történelem
Giethoorn tőzegművelők települése volt, de később állattenyésztésre tértek át. A csatornákat eredetileg a tőzeg lecsapolására ásták, illetve szállításra és közlekedésre használták, de a mezőgazdaság számára egyre fontosabbá váltak.
Sok ház úgymond szigetekre épült, ahová csak hidakon lehet eljutni. A faluban több mint 176 híd épült de ezeknek többsége magántulajdon.

Odajutás
A falu Hollandia északi részén található. Kocsival Amszterdamból kicsit több mint másfél óra odajutni. Parkolók a faluban szerte elszórva találhatóak. Vannak ingyenes, de vannak fizetősök is. Tömegközlekedéssel legalább 2 óra. Vonattal lehet eljutni ide, de többször át kell szállni, Amszterdamból nincs közvetlen járat. Azonban, ha meg szeretnéd látogatni érdemes felkeresni utazási irodákat, mert sokféle utat szerveznek ide.

Programok
Mint a legtöbb helyen, különböző éttermek, fagyizók, bárok, boltok, múzeumok, kiállítások. Aki szeretne több napot itt tölteni azoknak is vannak opcióik, kis szállodák, panziók, illetve nyaralóházak is vannak, mindenki megtalálhatja a kedvencét.
Lehetőség van csónak bérlésre is, amivel akár egyénileg körbe lehet járni a falut a csatornákon keresztül. Csatorna körutakat, illetve túrákat is szerveznek túravezetővel. Mindenki megtalálhatja azt, amit szeretne vagy ami a legjobban illik a programjába.

Saját beszámoló
Mi már kétszer is meglátogattuk ezt a falut. Egyszer áprilisban, ebből készült a videó. Akkor nagyon rossz idő volt, viszont senki nem volt az egész faluban, az éttermek is alig voltak nyitva. Tökéletes alkalom volt megtanulni, hogyan kell vezetni az elektromos csónakot.
Később május végén mentünk, szikrázó napsütésben. Nagyon sok turista volt, tömve volt a falu. Viszont minden nyitva volt, az összes étterem és bolt. Béreltünk egy csónakot 2 órára, de szükség is volt rá mert a csatornákon szó szerint közlekedési dugók alakultak ki, így lassabban lehetett haladni. A hangulata nagyon klassz a falunak, igazi élmény. A negatívumok és a sok ember ellenére is érdemes elmenni, azonban érdemes egy teljes napot rászánni.

Infók: https://giethoorn.com/en/

Hozzászólás